Cercetarile recente au demonstrat ca majoritatea oamenilor isi schimba lenjeriile de pat de doar cateva ori pe an, iar acesta este un lucru deosebit de daunator sanatatii si calitaiti somnului nostru. Desi poate parea destul de dificila spalarea lenjeriilor de pat, in special intr-o casa mica, riscam sa atragem o intreaga armata de acarieni de praf care ne vor acompania pe timpul somnului.

Acarienii de praf se pot acumula rapid in paturile si asternuturile deteriorate. Studiile arata ca 10% dintr-o perna care nu a fost niciodata spalata este alcatuita din piele moarta, mucegai si acarieni. Nu suna prea bine, nu-i asa?

Nu este niciodata placut sa aflam la cate riscuri ne expunem din comoditate, insa calitatea somnului si sanatatea noastra ar trebui sa fie pe primul loc intotdeauna. Iar acest lucru este cu atat mai important in familiile in care exista persoane care sufera de alergie la praf, ori de astm.

Pentru a va pastra patul si lenjeriile cat mai curate posibil si pentru a va asigura ca veti avea un somn linistit, trebuie sa tineti cont de urmatarele sfaturi:

Spalati lenjeria de pat cel putin o data la doua saptamani

Lenjeriile de pat ar trebui schimbate si spalate o data la doua saptamani pentru a evita alergiile si acarienii. Daca cineva din familie are astm, ori alergie la praf, este recomandat sa schimbati lenjeriile chiar saptamnal. Desi este mai multa munca, va merita efortul.

Spalati lenjeria la temperaturi de 60°C sau chiar mai mari

Daca spalati lenjeriile de pat la o temperatura mai scazuta, asternuturile vor fi curate, insa acarienii tot vor supravietui, ceea ce nu va ajuta pe termen lung. Mariti temperatura de spalare pentru a va asigura ca scapati de ei de tot.

Bagati la spalat si jucariile de plus

Majoritatea paturilor si canapelelor sunt decorate cu jucarii de plus pe care le colectionati inca din copilarie. Insa cat de des spalati acei ursi de plus? Deoarece si ei atrag praf si acarieni, trebuie sa ii spalati lunar la 60°C. Este recomandat sa cititi eticheta inainte pentru a va asigura ca respectati pasii necesari deoarece plusurile sunt realizate din materiale ceva mai dificil de curatat si intretinut.

Aspirati si salteaua, nu doar parchetul

Unii producatori de saltele de pat confirma ca aspirarea acestora poate modifica umplutura din interior, asa ca trebuie sa verificati instructiunile de ingrijire ale saltelei. Daca doriti sa va aspirati salteaua, folositi accesoriile de tapiterie ale aspiratorului si setati-l pe o viteza cat mai mica.

Aerisiti camera inainte de a va face patul

Poate veni ca un soc aceasta veste, dar se pare ca nu este bine sa ne facem patul, ori cel putin, nu imediat cum ne trezim. In timpul somnului corpul nostru transpira, iar asternuturile pot capta umezeala si caldura, ceea ce transforma patul in mediul propice pentru aparitia acarienilor de praf. Aerisiti camera inainte de a face patul si savurati o cafea intre timp.

Asadar, retineti ca lenjeriile de pat ar trebui schimbate cel putin o data la doua saptamani si nu uitati sa aspirati patul si sa spalati si jucariile de plus si pernele decorative.