Majoritatea oamenilor nu se gandesc ca de alegerea pernei depinde calitatea somnului si starea lor de bine. Alegerea unei perne potrivite este primul pas catre un somn linistit. Avem stiluri de dormit diferite, deci trebuie sa alegem o perna care sa fie potrivita fiecaruia dintre noi. Problema este ca exista multe tipuri de perne.

Pasul 1: Afla care este stilul de somn

Stilul de somn este probabil cel mai important factor in alegerea pernei potrivite. Acest lucru determina nivelul (grosimea) de sustinere a pernei necesar pentru a va sprijini in mod adecvat capul si pentru a va alinia gatul cu coloana vertebrala.

  • Daca dormiti pe burta, alegeti o perna mai moale, cu putina umplutura sau chiar sintetica.
  • Daca dormiti pe spate alegeti o perna cu grosime medie, din spuma de memorie ortopedica sau perna sintetina medie.
  • Daca dormiti pe lateral va trebui sa alegeti o perna ceva mai groasa, de densitate medie.
  • Exista si stilul mix de somn, ceea ce inseamna ca va schimbati deseori pozitia pe parcursul somnului. Veti avea nevoie de o perna de grosime medie.

Pentru femeile care dorm pe lateral este recomandat sa isi puna o perna moale intre genunchi. Suna neobisnuit, dar ajuta la alinierea corecta a soldului superior, luand presiunea si lasandu-va sa va bucurati de un somn linistit.

Pasul 2: Alege tipul de material pentru perna

Pernele pot fi realizate din lana, fibre sintetice, pene si puf de gasca sau chiar din bambus. Alegerea pernei depinde foarte mult si de greutatea dumneavoastra si de volumul pe care il doriti sa il aiba deoarece umplutura va va tine capul cat mai sus.

Pernele din pene de gasca absorb transpiratia si ajuta la cresterea fermitatii. Este un material nobil si astfel de perne sunt printre cele mai ravnite si cautate.

Cele din lana in schimb prezinta o fermitate de nivel mediu, iar forma isi revine dupa ce va ridicati din pat. Pernele din lana sunt recomandate pentru cei care prefera pernele ceva mai tari.

Pernele din microfriba sunt cele mai usoare si revin imediat la forma initiala. Reprezinta, de asemenea, cea mai buna alegere pentru persoanele care sufera de alergii.

De perne de bambus nu auzim prea des, insa sunt utilizate in special in tarile unde temperaturile sunt foarte ridicate deoarece pastreaza racoarea si contin ingrediente benefice pielii.

Pasul 3: Determina scopul utilizarii pernei

In sfarsit, exista o gama larga de perne concepute pentru a ajuta oamenii sa depaseasca anumite probleme cu somnul, precum:

  • Sforait – luati in considerare utilizarea unei perne anti-sforait. Poate functiona pentru unii;
  • Apnee in somn – Exista perne concepute pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor de apnee in somn;
  • Dureri la nivelul gatului – Exista o gama larga de perne ortopedice concepute pentru a oferi suport special pentru gat si problemele de spondiloza cervicala;
  • Dureri de spate – Cautati o perna special conceputa pentru a va ajuta la alinierea coloanei vertebrale pentru a nu va trezi cu dureri de spate;
  • Sarcina – Alegeti o perna conceputa cu un suport special conceput pentru femeile insarcinate din al doilea si al treilea trimestru.